Zoeken
Writers Wednesday: Ruby Coene
Welkom bij weer een nieuwe Writers Wednesday (ligt het aan ons of klinkt het nu een beetje alsof we een podcast zijn begonnen? Haha)! Ook deze maand hebben wij weer een van onze auteurs een aantal vragen en dilemma’s voorgelegd. Deze maand is te gast: Ruby Coene! Ruby is één van Moons nieuwste aanwinsten, in mei verschijnt bij ons namelijk haar eerste Moon-boek: De Grote Race!

Writers Wednesday: Ruby Coene

Gepubliceerd op 7 april, 2021 om 00:00, aangepast op 6 oktober, 2021 om 14:06


Over de auteur:
Ruby studeerde Sociaal Pedagogische Hulpverlening en heeft een eigen praktijk waar ze als kinder- en jeugdtherapeut werkt. Met twee kinderen thuis is het soms lastig om de rust te kunnen vinden om te schrijven, dus is haar praktijk ook meestal de plek waar Ruby haar verhalen schrijft.

Tijdens de lockdown zat Ruby nietsvermoedend naar een live Instagramvideo van Pamela Sharon te kijken, toen daar ineens uitgeverij Moon op haar scherm verscheen. Wat bleek? De nieuwe stagiaire moest iets te doen hebben! Oftewel: dit was hét perfecte moment om een manuscript in te sturen. Zo gezegd, zo gedaan en niet veel later lag de eerste versie van De Grote Race bij ons op de slushpile!

Dat manuscript was zó goed, dat het in mei bij Moon verschijnt. De hoogste tijd dus om even kennis te maken!


Hoe kwam je op het idee voor je debuut?
Mijn broertje woont al een aantal jaar in Taiwan en in 2014 zijn mijn familie en ik bij hem op bezoek gegaan om samen kerst en oud en nieuw te vieren. Met zijn allen zijn we een dagje naar Yun-Hsien gegaan: het eerste pretpark van Taiwain. Ooit was het de ultieme luxe, maar inmiddels is het oud en vervallen. Nadat het door verschillende orkanen is verwoest, is het nooit meer helemaal opgebouwd.

De zwembaden zijn leeg, de vakantiehuisjes zijn overgroeid en ergens staan nog de karretjes van een oud spookhuis.

De enige manier om op deze verlaten plek te komen, is via een oude kabelbaan die je metershoog over een rivier tilt. Als de laatste cabine van de avond naar beneden is vertrokken, kun je er niet meer weg!

Ik wist meteen dat ik hier een verhaal over wilde schrijven en toen ik over de legende van De Grote Race hoorde, was het voor mij vanzelfsprekend om die twee elementen aan elkaar te koppelen.


Welke tips kun je beginnende schrijvers geven?
Maak af waar je aan begint en besef dat een eerste versie alleen bedoeld is om jezelf het verhaal te vertellen. Geef jezelf toestemming om een hele rommelige, een te korte of een veel te lange eerste versie te schrijven. Pas zodra je verhaal op papier staat kun je goed zien waar het verbeterd kan worden. Schrijf ook vooral wat je graag wilt schrijven en wat je zelf graag zou willen lezen. En ga op zoek naar goede, kritische proeflezers die niet bang zijn om je te vertellen hoe je je verhaal nog sterker kunt maken.


Heb je al een idee voor een nieuw verhaal?
Ja! Ideeën genoeg. Als je goed naar de cover kijkt van De Grote Race dan staat er in de staart van Kat al een hint. De Grote Race is deel 1 van de Legendes van Li en Nao. Ik heb nog een aantal ideeën voor andere legendes die ik graag uit zou willen werken. Van de volgende legende staat zelfs al een sneak peek achter in De Grote Race! Ik kan niet wachten om meer van dit verhaal met jullie te kunnen delen.


Hoe kies je de juiste illustrator bij je verhaal?
Een van de leukste dingen aan het schrijven van een kinderboek is dat er illustraties bij komen. Het is ontzettend gaaf om het verhaal dat je verzonnen hebt tot leven te zien komen met tekeningen. Voor De Grote Race heeft het best even geduurd voordat we de perfecte illustrator gevonden hadden. Nadat het verhaal was goedgekeurd, ging ik samen met Luna (de uitgever) op zoek naar illustrators die qua stijl bij het verhaal pasten. Voor De Grote Race wilden we Aziatisch geïnspireerde tekeningen die ook de oudere lezers aan zouden spreken. Toen Luna mij de illustraties van Kristel Steenbergen liet zien, was ik meteen enthousiast. Kristel is heel veelzijdig en haar tekeningen zijn gedetailleerd en super sfeervol. Toen de eerste tekeningen van De Grote Race binnenkwamen wist ik dat we de juiste keuze hadden gemaakt. Kristels illustraties hebben het verhaal echt naar een hoger niveau getild.


Hoe lang doe je over het schrijven van een boek?
Ik schrijf niet supersnel. Ik kan me niet heel lang concentreren en ik moet het schrijven om mijn gezin en mijn werk heen plannen. Ik werk het beste in korte schrijfsprints waarin ik in een kwartier gemiddeld 400 woorden schrijf. Een eerste versie schrijf ik in ongeveer vier tot zes maanden en het werken met proeflezers en herschrijven duurt ongeveer net zo lang. Vanaf het moment dat de herschreven versie bij de uitgever ligt, duurt het meestal nog zeker een jaar voordat het boek ook daadwerkelijk in de boekwinkels ligt.

De Grote Race was het eerste boek dat ik helemaal af schreef en daar heb ik langer over gedaan: vanaf de eerste letter op papier tot aan het tekenen van mijn contract duurde in totaal ruim twee jaar.

 

En dan nu: door naar de dilemma’s!

 

Schrijven met de hand OF alles uittypen?
Honderd procent zeker typen. Ik wil nog wel eens wat plotdingetjes met de hand schrijven, maar het echte verhaal typ ik op de laptop. Ik kan me niet voorstellen hoeveel kramp ik in mijn hand zou krijgen als ik het helemaal met pen en papier zou schrijven.


In de ochtend OF in de avond schrijven?
Ik schrijf het liefst in de ochtend, dan heb ik meer energie. Maar met mijn werk en twee kleine kinderen komt het er ook vaak op neer dat ik pas kan schrijven als de kinderen op bed liggen.


Plotter OF pantser?
Ik ben een echte pantser. Ik weet van tevoren vaak een beetje hoe ik wil dat het verhaal begint en heb een beeld in mijn hoofd van een paar belangrijke scenes, maar de rest bedenk ik tijdens het schrijven. Meestal is dat heel leuk en soms kan ik mezelf ook verrassen met wat eruit komt. Maar ik heb ook regelmatig dat ik halverwege bedenk dat de ingeslagen richting toch niet helemaal werkt en dan moet ik hele stukken opnieuw schrijven.


Ik-perspectief OF derde persoon-perspectief
Als schrijver, schrijf ik het liefst in ik-perspectief in de tegenwoordige tijd. Als lezer lees ik het liefst ik-persoon tegenwoordige tijd of derde persoon verleden tijd.


Je favoriete auteur interviewen OF je favoriete personage interviewen?
Ik zou heel graag mijn favoriete auteur willen interviewen. Ik ben groot fan van Rick Riordan en het lijkt me geweldig om een keer met hem te kunnen praten over schrijven en samen te brainstormen over verhalen voor kinderen en jongeren.

 

Lieve Ruby, ontzettend bedankt voor het beantwoorden van onze vragen en dilemma’s. Wij kunnen niet wachten tot we De Grote Race in handen hebben!

Auteurs
Auteur: Ruby Coene

Ruby Coene (1986) heeft haar eigen praktijk als kinder- en jeugdtherapeut in Utrecht. Naast schrijven is ze gek op lezen en reizen. Haar debuut, De Grote Race, is een interactief verhaal vol fantasie waarin oude legendes tot leven komen. De Zussenmeren is het vervolg hierop, dat weer vol staat met raadsels en puzzels om samen met Li en Nao op te lossen! Ruby kwam op het idee voor De legendes van Li en Nao toen haar Taiwanese schoonzus haar vertelde over de vele spannende legendes uit haar land.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws