Zoeken
Writers Wednesday: Sam Loman
Nadat ik mijn laatste nieuwsbrieven heb verstuurd en mijn laatste Moon Maandag online heb gezet, volgt nu mijn laatste Writers Wednesday (als jullie nu nog niet weten dat mijn stage ten einde loopt, weet ik het ook niet meer! ;)). Deze maand zetten wij duizendpoot Sam Loman in het zonnetje. 

Writers Wednesday: Sam Loman

Gepubliceerd op 19 augustus, 2021 om 15:59, aangepast op 6 oktober, 2021 om 14:03

Over de auteur:
Sam Loman (1983) is illustrator, fotograaf, ontwerper, grafisch vormgever én auteur. Als klein meisje was ze voortdurend aan het knutselen en tekenen en op haar zestiende wist ze al dat ze kinderboekenillustrator wilde worden. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en nog tijdens haar stage kwam haar eerste kinderboek uit. Inmiddels heeft ze meerdere boeken en een eigen stationary-lijn uitgebracht. Tot deze collectie behoort ook het recent verschenen Friet Flamingo!

Hoe voel je je nadat je een verhaal hebt afgerond?
Het klinkt heel stom, maar ik vind het verhaal dan eigenlijk niet meer leuk. Ik heb er te lang aan gewerkt. Als een boek uitkomt en ik heb het in handen dan ben ik superblij, het voelt altijd als een cadeautje, maar ik zal het niet meer uitgebreid lezen en bekijken.


Wat is moeilijk bij het schrijven?
Het herschrijven. Ik moet de tekst vaak in één keer goed hebben. Als ik er steeds opnieuw aan ga sleutelen, wordt het voor mijn gevoel eerder slechter dan beter.


Wat motiveert je telkens opnieuw de pen te pakken?
Verhalen schrijven en illustreren is het leukste dat er is, dus dat gaat vanzelf.


Heb je ooit last van writer’s block en hoe los je dat op?
Ja, zowel met schrijven als met tekenen. Ik heb een zeldzame ziekte waardoor ik tussen de middag moet slapen. Voordat ik in slaap val denk ik aan hetgeen (bv. een thema of character) dat ik graag wil schrijven of tekenen. Daarna laat ik het los en als ik wakker word, komt het meestal vanzelf. Heel wonderlijk hoe dat werkt.


Met welk personage uit jouw werk identificeer jij je het meest?
In elk boek zit een stukje van mezelf, zowel in tekst als in beeld. In mijn illustraties zie je vaak mijn eigen kleding, inrichting en huisdieren terug. In de tekst mijn karakter of emoties. Friet Flamingo is bijvoorbeeld de speelgoedknuffel van mijn bordercollie Skyeler. Ik heb hem zelf ooit Fred Flamingo genoemd. De Lanterpanter is Lucky mijn (half) Turkse Van kat, die hangt de hele dag over de stoelleuning.


Wilde je altijd al schrijver worden?
Nee, ik was altijd bezig met tekenen en knutselen, dus het was logisch dat ik illustrator zou worden. Tijdens een project aan de kunstacademie ben ik ook verhalen bij mijn tekeningen gaan schrijven. Ik vond het heel fijn dat ik mijn eigen wereld kon creëren en niet afhankelijk was van een schrijver. Hij of zij heeft toch een ander beeld in zijn/haar hoofd van de personages en hun wereld. Dan is het heel moeilijk om de juiste tekeningen te maken. Nu kan ik exact tekenen wat er in mijn hoofd zit. Nou ja, soms lukt dat niet. Dan heb ik iets bedacht en komt er uiteindelijk heel wat anders uit ;).


Weet je voordat je begint aan het verhaal al hoe het gaat eindigen?
Dat is altijd een verassing. Ik laat me meevoeren en kijk waar ik uitkom.


Heb je al een idee voor een nieuw verhaal?
Zoveel, genoeg te doen :).


Wat vind je de grootste misvatting over schrijven?
Dat iedereen het kan, het een hobby is en je het zo uit je mouw schudt. Schrijven is hard werken, veel oefenen en volhouden totdat je de beste versie hebt.

Na het beantwoorden van deze vragen, waagde Sam zich aan onze superlastige dilemma’s!

In de ochtend OF in de avond schrijven?
In de ochtend. Ik ben altijd heel vroeg wakker en schrijf mijn beste verhalen om vijf uur in de ochtend.


Schrijven met de hand OF alles uittypen?
De eerste versie schrijf ik met de hand. Daarna tik ik het in op mijn iPad en mail ik het naar mezelf. Ik heb hetzelfde ritueel met tekenen. Eerst met potlood, daarna inscannen en dan digitaal uitwerken.


Een boekenlegger OF een ezelsoor?
Een boekenlegger of briefkaart! Ik ben heel zuinig op mijn boeken. Ik kan echt niet tegen vlekken, vouwen of ezelsoren ;). Zo zonde!


Fysieke boeken OF e-books?
Fysiek. Dat voelt echter en geeft meer rust. Bij e-books heb ik al snel het idee dat ik aan het werk ben.


Supergoed kunnen illustreren en tekenen OF supergoed kunnen redigeren en corrigeren?
Daar hoef ik niet over na te denken: illustreren is hetgeen dat ik het liefste doe :).

Sam, ontzettend bedankt voor je enthousiasme en leuke antwoorden, wij duiken nu meteen weer met onze neus het vrolijke Friet Flamingo in!

Auteurs
Auteur: Sam Loman

Sam Loman (1983) is illustrator, fotograaf, ontwerper, grafisch vormgever én auteur. Als klein meisje was ze voortdurend aan het knutselen en tekenen en op haar zestiende wist ze al dat ze kinderboekenillustrator wilde worden. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en gaf nog tijdens haar stage haar eerste kinderboek uit. Inmiddels heeft ze meerdere boeken en een eigen stationary-lijnen uitgebracht.

Boeken
Sam Loman - Friet flamingo
Sam Loman

Vrolijke versjes over de leukste rare snuiters!

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws