Zoeken
Writers Wednesday: Oirik
Het is alweer even geleden dat de laatste Writers Wednesday online kwam, maar… beter laat dan nooit! Vandaag maken we aan de hand van een aantal vragen en dilemma’s kennis met Oirik. Hij schreef én illustreerde het spannende en grappige avonturenboek Owen en de dingen die niemand zag, dat binnenkort verschijnt!

Writers Wednesday: Oirik

Gepubliceerd op 7 september, 2022 om 09:00, aangepast op 7 september, 2022 om 10:50

Over de auteur:
Oirik is schrijver, illustrator en ontwerper, die onder andere werkt voor de Kinderboekenweek, het Z@ppelin Sinterklaasjournaal en De Nationale Voorleesdagen. Eerder schreef hij de serie Dickie & Giga (Gottmer), het prentenboek Jan, de Onderjebedkijkman (Gottmer) en illustreerde hij de serie Simon de Schaker (FC Klap). Owen en de dingen die niemand zag is het eerste boek van Oirik dat uitkomt bij uitgeverij Moon.

 


DE VRAGEN

 

Wilde je altijd al schrijver of illustrator worden?

Schrijven ben ik eigenlijk pas sinds een aantal jaar gaan doen. Maar tekenen doe ik al mijn hele leven. Toen ik heel jong was, was ik soms dagen achter elkaar bezig met tekenen. Als ik op vakantie was met mijn familie, nam ik potloden en papier mee en kon ik daarmee zo de hele dag in de caravan blijven zitten, terwijl de rest buiten speelde. Ik weet niet precies meer wat ik er toen allemaal bij dacht, maar waarschijnlijk droomde ik toen al wel werken als illustrator.
 

Wie is je grootste inspiratiebron en waarom?

Ik heb er meerdere, maar Tim Burton is toch wel één van mijn grootste favorieten. De mystiek van werelden die hij bouwt, in combinatie met de humor, vind ik echt onweerstaanbaar.
 

Wat vind je in het schrijfproces de grootste uitdaging?

Dat alles moet kloppen, en dat – hoe gek een verhaal ook is – alles natuurlijk moet aanvoelen.

Ontstaan je illustraties vanuit het verhaal, of eerder andersom?

Het eerste. Het verhaal maak ik eerst, en pas daarna maak ik alle illustraties. Hoewel ik het niet kan laten om tijdens het schrijven ook af en toe al wel wat te krabbelen ;-) 


Wat is je favoriete schrijfplek?

Thuis, in de keuken, op een best wel oncomfortabele barkruk aan een klein tafeltje. Toch vind ik dat een fijne plek.
 

Heb je al ideeën voor een nieuw boek?

Ja, ik heb een mapje om mijn computer waar ik allerlei ideeën in verzamel. Sommigen zijn erg wazig, als ik ze dan na een tijd soms teruglees schud ik mijn hoofd en denk ik: wat was ik denkende? Maar er zitten, hoop ik, ook al wel wat bruikbare ideeën tussen.

 

DE DILEMMA'S
 


E-book of luisterboek?
Luisterboek.


Lezen in bed of lezen op de bank?
Op de bank.


Fantasy of contemporary?
Fantasy.


Schrijven of illustreren?
Illustreren.


Een verfilming van je boek of een vertaling?
Verfilming.


In de ochtend schrijven of in de avond?
In de ochtend.


Oirik, heel erg bedankt voor het beantwoorden van onze vragen en dilemma’s! Wij kunnen niet wachten tot Owen en de dingen die niemand zag verschijnt!

Auteurs
Auteur: Oirik

Oirik is schrijver, illustrator en ontwerper, die onder andere werkt voor de Kinderboekenweek en De Nationale Voorleesdagen. Eerder schreef hij de serie Dickie & Giga (Gottmer), het prentenboek Jan, de Onderjebedkijkman (Gottmer) en illustreerde hij de serie Simon de Schaker (FC Klap). Owen en de dingen die niemand zag, een spannend 8+-boek, verscheen in 2022. In het najaar van 2023 verschijnt zijn grappige, absurde prentenboek Het ding met knopjes (en de gele pyjama).

Boeken
Oirik - Owen en de dingen die niemand zag
Oirik

Een spannend en grappig avontuur over een onzichtbare wereld

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws