Zoeken
Writers Wednesday: Marloes Kemming
Het is alweer de eerste woensdag van november. Tijd voor een nieuwe Writers Wednesday! Dit keer stelden we een aantal (dilemma)vragen aan Marloes Kemming. Haar boek Fabulant, een spannende 10+-titel vol magie, verscheen afgelopen maand bij Moon. 

Writers Wednesday: Marloes Kemming

Gepubliceerd op 2 november, 2022 om 09:00, aangepast op 27 oktober, 2022 om 10:16

Over de auteur:
Marloes Kemming wordt in 1983 geboren in Druten, een dorpje aan de Waal. Na een studie kunstgeschiedenis in Groningen, de kunstacademie in Antwerpen en een uit de hand gelopen wereldreis van 3 jaar, gaat ze in Amsterdam wonen. Daar schrijft ze kinderboeken, romans en artikelen over reizen en eten. Haar eerste roman won in 2015 de debuutprijs Coffeecompany Book Award. Fabulant is haar eerste boek voor 10+. Marloes houdt van de herfst, rode schoenen, zwemmen in zee, van boeken en champagne.
 

 

DE VRAGEN: 

Wanneer wist je dat je schrijver wilde worden?
Ik was tien toen ik voor het eerst in mijn vriendenboekje schreef dat ik schrijver wilde worden. Little Women was mijn favoriete boek en ik identificeerde me met Jo March. Ik wilde net als zij weg, iets van de wereld zien, boeken schrijven, onafhankelijk zijn. Ik had een heel romantisch beeld van de schrijver op een zolderkamer bij kaarslicht en dat wilde ik ook.

Wat was of waren je grootste inspiratiebron(nen) voor Fabulant?
Ik begrijp niet helemaal hoe inspiratie werkt, hoe een idee ontstaat. Dus ik kan ook niet goed terugkijken op wat me geïnspireerd heeft. Fabulant begon, zoals alles wat ik schrijf, met een scène in mijn hoofd, die zich bijna als een filmpje afspeelde. Ik zag een zwarte panter voor me en een magische poort met een meisje. Het verder uitwerken van verhaallijnen, ideeën en karakters is heel ambachtelijk, maar die eerste vonk? Die ontstaat naar mijn idee gewoon en daar heb ik ook maar weinig over te zeggen.

Wanneer wist je dat je verhaal echt af was en klaar om op te sturen?
Toen ik alle vragen van mijn geweldige, maar strenge schrijfclub kon beantwoorden. Dat gaf me het vertrouwen dat ik de werelden en de personages in Fabulant echt kende. Natuurlijk vond ik tijdens het herschrijven alsnog honderd dingen die ik anders wilde, maar de basis klopte toen goed genoeg om het op te durven sturen.

Heb je een schrijfritueel?
Niet echt een ritueel, maar ik schrijf het fijnst meteen wanneer ik wakker word. In bed, met koffie, voordat de dag al echt begonnen is. Mijn kritische hoofd staat dan nog niet aan en dat zorgt ervoor dat ik zonder al teveel twijfel door kan schrijven. Nadenken, schrappen en schaven komt later wel.

Wat is voor jou de grootste uitdaging in het schrijfproces?
Kill your darlings! Ik hecht me echt aan scènes of personages en wanneer ze later in het proces overbodig blijken te zijn, vind ik het heeeeel moeilijk om op delete te drukken.

Wat is je favoriete schrijfplek?
In bed. Of later op de dag: buiten, in het park, op een terras of in een café. Ik vind het fijn om in mijn eigen bubbel onder de mensen te zijn. Ik logeer nu een poosje op Ruigoord en daar zit ik vaak in de Vlindertuin te schrijven, op een rood fluwelen bankje in een gevlochten boomnest. Heerlijk om mooie of interessante dingen te zien wanneer ik even opduik uit mijn verhaal.

Heb je al plannen voor een nieuw boek?
Jazeker! Als het aan mij ligt wordt Fabulant een trilogie. Ik kan niet te veel verklappen over deel 2, maar het gevaar uit deel 1 geeft zich niet zomaar gewonnen…

 

DE DILEMMA'S:
 

Verfilming OF vertaling van je boek?
Verfilming! Het lijkt me geweldig om de wereld die in mijn hoofd bestaat zo tot leven te zien komen.


Nooit meer lezen OF nooit meer schrijven?
Nooit meer lezen. Dat zou ik verschrikkelijk vinden, maar nooit meer schrijven is echt geen optie.


Luisterboek OF e-boek?
Dit is een beetje een bekentenis, maar ik heb nog nooit een luisterboek geluisterd. Ik vind het idee heel knus, om voorgelezen te worden, maar het komt er niet van. E-boeken vind ik vooral handig, maar er gaat voor mij niks boven een ‘echt’ boek.

Thee OF koffie?
Koffie! Ik krijg bijna elke ochtend koffie op bed en dat is het beste begin van de dag.

Boekenlegger OF ezelsoor?
Ezelsoor. Ik vind het gezellig wanneer een boek er gelezen uitziet. Een geknakte rug, grasvlekken, zand, een vlek van de pizza die viel omdat je tijdens het eten doorlas: het zijn visuele herinneringen aan het leven dat je met dat boek leidde. Hoe mooier ik een boek vind, hoe slechter het eruitziet.

Fantasy vs. Contemporary?
Fantasy. Maar alleen omdat ik moet kiezen: ik houd eigenlijk van allebei. Wanneer ik veel schrijf, heb ik minder tijd om te lezen en vind ik het escapisme van een fantasyboek fijn.

Auteurs
Auteur: Marloes Kemming

Marloes Kemming werd in 1983 geboren in Druten, een dorpje aan de Waal. Na een studie kunstgeschiedenis in Groningen, de kunstacademie in Antwerpen en een uit de hand gelopen wereldreis van 3 jaar, ging ze in Amsterdam wonen. Daar schrijft ze romans, kinderboeken en artikelen. Naast schrijven houdt Marloes enorm van lezen, reizen en lekker eten.

Boeken
Marloes Kemming - Fabulant
Marloes Kemming

Kan een doodgewoon meisje het winnen van het kwaad?

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws