Zoeken
Sammie en opa van Enne Koens bekroond met een Vlag en Wimpel
De Griffeljury heeft gistermiddag op de Midzomerkinderboekenborrel in Amsterdam de Zilveren Griffels, Penselen, Paletten en Vlag en Wimpels uitgereikt voor de beste kinderboeken van 2013.

Sammie en opa van Enne Koens bekroond met een Vlag en Wimpel

Gepubliceerd op 2 juli, 2014 om 00:00, aangepast op

Enne Koens ontving uit handen van juryvoorzitter Aad Meinderts tijdens de drukbezochte middag een Vlag en Wimpel voor haar boek Sammie en opa. Een Vlag en Wimpel is een eervolle vermelding van de jury. De Gouden Penseel wordt traditiegetrouw uitgereikt in de week vóór de Kinderboekenweek. De Gouden Griffel op het Kinderboekenbal, aan de vooravond van de Kinderboekenweek.

Uit het juryrapport van de Griffeljury 2014:

'Hoe meer je leest in Sammie en opa, hoe meer je zou willen lezen. En daarmee doet Enne Koens de grote schrijvers die in het verleden prachtige opa's met heerlijke kleinkinderen schiepen, net zo goed vergeten als dat ze hen in herinnering brengt. Deze opa gun je ieder kind.'

Over het boek: Sammie is negen jaar en een meter vierendertig lang. Hij heeft rood haar en grijze ogen. Hij heeft een moeder en waarschijnlijk ook een vader, alleen weet Sammie niet wie hij is of hoe hij heet. Zijn moeder wil daar niets over vertellen. Omdat zijn moeder een drukke baan heeft, woont Sammie vier dagen in de week bij zijn opa. Sammie vindt het er geweldig, want zijn opa kan verschrikkelijk goed verhalen vertellen. Hij was vroeger een echte avonturier en vertelt vaak over zijn wonderlijke (en soms vieze) avonturen op zee. Die verhalen vindt Sammie nog het allermooist, maar of opa dat écht allemaal heeft meegemaakt, weet Sammie nog zo net niet.

Over Enne Koens: Enne Koens schrijft drama, proza en liedjes. In 2004 won ze de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs voor Skills. In 2007 verscheen haar eerste roman: Tot alles gezegd is.

Voor haar YA-romandebuut Vogel ontving ze de Jonge Jury Debuutprijs 2013. 

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws