Zoeken
Writers Wednesday: Iris Boter
Het is weer de eerste woensdag van de maand en ondertussen weten we allemaal wat dat betekent: een nieuwe Writers Wednesday! Deze keer laten wij illustrator en schrijfster Iris Boter aan het woord. Haar nieuwe boek Zootje ongeregeld verscheen in juni bij Moon.

Writers Wednesday: Iris Boter

Gepubliceerd op 5 juli, 2021 om 09:00, aangepast op 6 oktober, 2021 om 14:03

Over de auteur:
Iris Boter (1972) studeerde af aan de kunstacademie in Kampen, waar ze nu ook woont met haar man, kind, poes en konijn. Iris werkt als illustrator en als schrijver. Ze illustreerde al meer dan honderd boeken, waaronder de Juf Braaksel-serie van Carry Slee en de boeken over ze Zoete Zusjes. Voor haar nieuwe boek Zootje ongeregeld schreef ze het verhaal én maakte ze de illustraties.

 Heb je ooit last van writer’s block en hoe los je dat op?
Jazeker. Ik heb ontdekt dat ongeveer de helft van het schrijven niet achter je bureau plaatsvindt, maar juist wanneer je andere dingen aan het doen bent. Mijn beste ingevingen krijg ik bij de Albert Heijn of in de trein. Als ik eenmaal aan een verhaal werk, blijft een deel van mijn brein altijd doorgaan. Elk boek heeft mijmertijd nodig, en dat kan een writer’s block zeker oplossen. Maar dan moet je wel al begonnen zijn en in het verhaal zitten. Dus: een rondje lopen, andere dingen doen, lezen. Ook helpt lezen over schrijven mij enorm, bijvoorbeeld de boeken van Blake Snyder en K.M. Weiland.


Welke tips kun je beginnende schrijvers geven?
Lezen! Lees alles wat los en vast zit en vraag je bij alles af waarom je iets goed, slecht, spannend of saai vindt. Want zo ontrafel je stukje bij beetje het ‘geheim’ van een goed verhaal. Lees daarom ook slechte verhalen, want waarom haak je af? Zorg dat dat bij jouw verhaal niet gebeurt.

Laat je verhalen proeflezen. Een superlastige tip is: sta open voor kritiek, maar hou tegelijkertijd vast aan je eigen stem. Laat daarom ook weer niet te veel proeflezen en alleen aan mensen die op dezelfde golflengte zitten als jij, die snappen wat jij wilt.

Ten slotte: durf te herschrijven. Lees boeken over schrijven en over verhaalstructuur. Daar leer je echt zoveel van. Maar, durf die ‘regels’ ook weer los te laten.

Heb je al een idee voor een nieuw verhaal?
Ik heb ongelooflijk veel ideeën voor nieuwe verhalen. Ik heb meer ideeën dan tijd. Dat geeft me vaak een gevoel van haast, wat niet altijd even fijn is. Een idee kan in een paar seconden opploppen, maar het schrijven ervan kan al met al wel een jaar duren. Met sommige plannen loop ik al jaren rond. Die waar ik het meest blij van word, maken vaak de meeste kans om ook echt uitgewerkt te worden. Ook schrijf ik dingen die niet per se boeken worden: blogs, zeer korte verhalen, soms gedichten, persoonlijke overpeinzingen en losse flarden.

Wat vind je het leukst aan schrijven?
Dat er eerst niets was, daarna alleen een idee in mijn hoofd, en na een tijd een fysiek boek, iets wat je echt vast kunt pakken en waar ook nog eens anderen een hoop plezier aan beleven, als het goed is. Veel kleine dingen die ik meemaak belanden in mijn verhalen, al dan niet vervormd. Dat geeft me het gevoel dat ik niet helemaal voor niks leef :).

Wat is moeilijk bij het schrijven?
Alles! Ik vind schrijven hoe dan ook best lastig. Het uitdenken, het vinden van de structuur, de personages en hun ontwikkeling, de opbouw, de afloop, de spanningsboog, enzovoort. Het hangt allemaal samen. Als je één ding verandert, verandert alles. Bij ieder boek dat ik tot nu toe heb geschreven, heb ik ten minste één keer gedacht: ik gooi alles weg. Maar de voldoening is elke keer zo groot, als het me gelukt is om van een vaag beginidee tot een uitgewerkt verhaal te komen, dat ik meestal de dag na het insturen van het definitieve verhaal alweer begin aan iets nieuws. Ik vind het fijn om te schrijven, om met een verhaal bezig te zijn. Dan heeft mijn brein iets te doen tijdens verjaardagen of saai werk.

En door: de dilemma’s! 

Nooit meer je favoriete boek lezen OF nooit meer je favoriete film kijken?
Nooit meer film! Ik hou veel meer van lezen :).

Wel muziek OF geen muziek tijdens het schrijven?
Altijd muziek! Een deel van mijn hersenen móét muziek horen, anders gaat het zitten zeuren tijdens het schrijven!

Schrijven met de hand OF alles uittypen?
De romantiek van schrijven met de hand ten spijt, schrijf ik het liefst met een toetsenbord.

Fantasy OF contemporary?
Contemporary! Ik heb niks met fantasy. Ik heb zelfs Harry Potter niet gelezen of gezien.

Een bestseller schrijven OF een reeks boeken schrijven?
Dan toch die laatste, want ik schrijf liever meer dan minder ;).

Iris, bedankt voor het beantwoorden van onze vragen en dilemma’s! We zijn heel benieuwd naar al het moois dat wij nog van jou mogen ontvangen!

Auteurs
Auteur: Iris Boter

Iris Boter (1972) studeerde af aan de kunstacademie in Kampen, waar ze nu ook woont met haar man, kind, poes en konijn.Iris werkt als illustrator en als schrijver. Ze illustreerde al meer dan honderd boeken, onder andere de Juf Braaksel-serie van Carry Slee. Voor Zootje ongeregeld schreef ze het verhaal én maakte ze de illustraties.

Boeken
Iris Boter - Zootje ongeregeld
Iris Boter

Tore en haar enorme familie zullen je hart veroveren!

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws