Zoeken
Vraag maar raak Vrijdag - Nina
Het is weer tijd voor de Vraag maar raak Vrijdag en vandaag leren jullie onze redacteur Nina kennen!

Vraag maar raak Vrijdag - Nina

Gepubliceerd op 10 december, 2021 om 13:25

Nina Schouten

Nina Schouten, 38 jaar, redacteur

 

Wat heb je gestudeerd en voor je tijd bij Moon gedaan?

Grappig genoeg hebben Luna en ik bijna hetzelfde pad bewandeld! Ik heb ook Taal en Communicatie gestudeerd aan de UvA en daarna de master Redacteur/editor gedaan. De redactiestage die daarbij hoorde heb ik bij Querido kinderboeken gelopen. Daarna ben ik gaan recenseren voor Kidsweek, 7Days en tijdschrift Lezen, zat ik in de Griffeljury en werkte ik als freelance journalist, redacteur en ghostwriter. En toen kreeg ik opeens ontzettend veel zin om weer de uitgeverij in te stappen en kwam de vacature bij Moon precíes op het juiste moment.

 

Hoe lang werk je al bij Moon?

Ik werk nu bijna precies een jaar bij Moon! Tijd voor een feestje 😊.

 

Wat doe je graag naast je werk?

Kletsen met mijn zoon Abel van 3 over zijn levensgrote waarom-vragen, met vrienden koffiedrinken of belachelijk lang bellen, heel veel lezen (hoe kan het ook anders), schrijven, linosnedes maken, over het strand wandelen, podcasts en luisterboeken luisteren en mijn huis honderd miljoen keer opnieuw inrichten (terwijl ik die podcasts en luisterboeken luister).

 

Welk boek heeft speciale herinneringen voor jou?

Eigenlijke alle boeken van Astrid Lindgren, maar in het bijzonder Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren. Dat Zweedse bos, die woeste rovers, de wilde paarden, die enge vogelheksen en dan vooral Ronja die alles durft. Die dagenlang rondzwerft en nooit naar school hoeft. Ik wilde niets liever dan in die wereld leven. Mijn moeder las het aan me voor en later heb ik het nog meerdere keren herlezen. Het is echt jeugdsentiment. Een paar jaar geleden heb ik door Zweden gereisd en onderweg plekken bezocht die een rol spelen in Astrid Lindgren haar boeken.

 

Wat is je favoriete Moon-boek?

Ik schaar me achter Luna: The hate u give. Het heeft echt alles in zich: een verhaal dat verteld móet worden, een eigen stem, goed geschreven. Echt een boek dat je niet neer kan leggen en je altijd bijblijft.   

 

Wat was het leukste project waar je aan hebt gewerkt bij Moon en waarom?

Ook zo’n moeilijk vraag! Ik vind echt heel veel projecten súperleuk om aan te werken, maar ik hou wel echt van projecten met illustraties. De seizoensbundels Het heerlijke herfstboek en Het leuke lenteboek vond ik daarom heel leuk om te doen omdat ik dan met veel verschillende auteurs en illustratoren tegelijk mag samenwerken. Maar er komt nog zoveel meer moois aan dit jaar met práchtige illustraties, stay tuned.

 

Wat voor soort boek zou je nog heel graag een keer willen uitgeven?

Ik zou graag geïllustreerde Nederlandse YA willen uitgeven, iets wat hopelijk snel werkelijkheid wordt 😊.

 

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?

In het vervloekte hart van Rima Orie! We zitten middenin de redactie, ik kan er natuurlijk nog niet al teveel over verklappen, maar MAN, zó spannend! Brrr… maak je borst maar nat.

 

Dilemma's

Hardcover OF paperback

Hardcover, liefst met linnen kaft en dan lekker dik. Zo’n boek dat kraakt als je het openslaat en ruikt naar oud papier, dat geeft met echt dat boekige gevoel.

 

E-book OF luisterboek

Luisterboek, zeker. Dan kan ik ondertussen mijn huis herinrichten. En ik hou niet van lezen op een e-reader, zie vorige dilemma 😉.

 

Fantasy OF contemporary

Ik denk… contemporary. Maar ik hou óók heel erg van fantasy. Dit is toch geen keuze, dit dillema moet geschrapt.

 

Horror OF sciencefiction

Sciencefiction, hoewel ik horror meer begin te waarderen nu ik In het vervloekte hart heb gelezen…

 

Vampiers OF weerwolven

Weerwolven. Ik ben van team Jacob.

 

Een boek met een love triangle OF een boek zonder romance

Love triangle, heerlijk.

 

Een boekenlegger OF een ezelsoor

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik maak ezelsoren. Als het boek van mij is natuurlijk. Je mag best zien dat het gelezen is, vind ik. Ik laat ook ezelsoren zitten (maar dan onderaan de pagina) als er een mooie zin/alinea staat die ik snel terug wil vinden. Maar misschien is dat nog een overgebleven recenscenten-tik.

Auteurs
Auteur: Angie Thomas

Angela Thomas is geboren en getogen in Jackson, Mississippi. In haar tienerjaren trad ze regelmatig op als rapper. The Hate U Give was haar debuut en werd verfilmd door Fox 2000. In het voorjaar van 2019 verscheen ook Angies tweede boek, Niet te stoppen, bij Moon. De roos uit het beton is de prequel op THUG en verschijnt in 2021.

Auteur: Rima Orie

Haar vrienden beschrijven haar als 'mom friend', 'pure chaos' en 'wéér-een-nacht-doorgehaald-om-haar-deadlines-te-halen-Riem', maar eigenlijk is Rima Orie (1994) gewoon een auteur die ervan houdt om haar lezers mee te nemen op fantastische avonturen naar magische werelden. Maar vergis je niet: Rima vermengt fantasie altijd met de realiteit. Onderwerpen als racisme, klassenverschillen, onderdrukking en kolonialisme hebben altijd een plek in haar verhalen.Overdag werkt Rima als jurist bij de gemeente, want, hé: alle superhelden hebben een normale baan om te verhullen waar ze echt mee bezig zijn, toch?Rima's debuut, De Zwendelprins, werd o.a. genomineerd voor de Hebban Debuutpr...

Boeken
Angie Thomas - The Hate U Give
Angie Thomas

Rima Orie - In het vervloekte hart
Rima Orie

Een fantastisch nieuw YA-boek van de auteur van De Zwendelprins

Jennifer Niven - Ademloos
Jennifer Niven

Een pageturner over een eerste liefde, een eerste keer en een eerste gebroken hart

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws