Zoeken
Moon Maandag #19
Inmiddels is het alweer herfst én is het weer tijd voor een nieuwe Moon Maandag! Er zijn weer een hoop nieuwtjes te delen. Niet alleen zijn er maar liefst zes boeken verschenen, waarvan één thema-titel voor de Week Tegen Pesten, ook zijn we aanwezig geweest bij het BoekTok Live evenement in het Literatuurmuseum in Den Haag. En het is weer tijd voor een gloednieuwe kleurwedstrijd (dat rijmt 😉). Benieuwd geworden? Lees gauw verder!

Moon Maandag #19

Gepubliceerd op 26 september, 2022 om 09:00, aangepast op 22 september, 2022 om 14:34

Verschenen boeken in september

Er verschenen deze maand niet één, niet twee, niet drie, maar wel zés boeken bij Moon!  

Het eerste boek dat deze maand verscheen was Juf Braaksel en de woeste achtervolging: het vijfde deel in de heerlijke Juf Braaksel-serie. Geschreven door Carry Slee, met illustraties van Iris Boter.
Groep zeven is superblij dat de valse juf Braaksel spoorloos is. Alleen Lucas weet dat ze misschien niet voorgoed van haar af zijn. Tot zijn schrik komt hij erachter dat ze door het magische kompas veranderd is in een wolk. En ook als wolk blijkt juf Braaksel nog steeds gevaarlijk te zijn. Wat moet Lucas nu? Zal hij het Lotte, Thijs en Milou vertellen?
Lucas aarzelt, maar als een weerprofessor de opdracht krijgt de geheimzinnige wolk te vangen en te bestuderen, heeft hij de hulp van zijn vrienden nodig. Ze zijn het er alle vier over eens: de gemene Braaksel mag nooit meer terugkomen. Ze gaan tot het uiterste om dit voor elkaar te krijgen.

 

We blijven in de sfeer van bijzondere juffen en meesters, want op 13 september verscheen Meester Spion van Tjerk Noordraven, met illustraties van Aimée de Jongh.

De nieuwe meester van groep 6 is een spion! Hij probeert zich te verschuilen voor zijn vijanden en doet daarom alsof hij een meester is. De leerlingen beloven het geheim te houden, maar ze hebben wel één voorwaarde: ze willen voortaan elke dag spionnenles.
Vanaf dan leren ze bij rekenen hoe je codes kraakt, werken ze bij taal met een leugendetector en schieten ze tijdens schrijven verdovingspijltjes uit hun pennen. Begrijpend lezen wordt begrijpend kijken, natuur wordt sporen zoeken en handvaardigheid wordt sloten kraken.
De klas wordt er steeds beter in. En dat is maar goed ook, want plotseling duiken de vijanden van de meester op...

 

Op 13 september verscheen ook een nieuwe YA-titel: Echo. Het is een krachtig scifi-verhaal over liefde, verlies en wat ons nou écht menselijk maakt. ⁠Geschreven door Matt Haig, die je misschien wel kent van het succesvolle boek Middernachtbibliotheek, en vertaald door Merel Leene. ⁠

Audreys vader heeft haar geleerd menselijk te blijven in de moderne wereld waarin ze leven. Ze heeft een muur om zichzelf heen gebouwd; een muur van boeken en muziek, filosofie en dromen. Een muur die Audrey onderscheidt van echo's: verfijnde, emotieloze machines die zijn ontworpen om sprekend op mensen te lijken en voor mensen te werken, maar die niet menselijk zijn.
Daniël is een echo, maar hij is niet zoals de andere echo's. Hij voelt een connectie met Audrey, een gevoel dat niet past in het ontwerp van Daniël. Hij kan het dan ook niet begrijpen of uitleggen. En wanneer Audrey zich in verschrikkelijk gevaar bevindt, weet hij dat hij haar móét redden.

Benieuwd geworden? Lees op onze Instagram (@moonyoungadult) vast het eerste stukje uit het boek.

 

Ook is er weer een nieuw prentenboek van Marianne Busser en Ron Schröder uitgekomen: Van vliegeren tot vogelspotten. De illustraties zijn dit keer gemaakt door verschillende illustratoren. De gi-ga-groene versjes en kleurrijke illustraties maken het tot hét perfecte prentenboek voor de Kinderboekenweek 2022.
Kijk eens écht goed om je heen, wat zie je dan? De wereld om ons heen gonst, bruist, fonkelt en straalt! In dit heerlijke prentenboek laten Marianne Busser en Ron Schröder kinderen door middel van grappige versjes kennismaken met al het leuks dat je kan beleven in de natuur. Wat dacht je van vogelspotten, schatgraven, kamperen, picknicken of boomhutten bouwen? Keuze genoeg!

Psst… Kans maken op dit boek? Lees dan gauw verder, want je kunt dit boek winnen met de nieuwe kleurwedstrijd!

 

Op 20 september verscheen Owen en de dingen die niemand zag, geschreven én geïllustreerd door Oirik. Het is een spannend en grappig avontuur over een onzichtbare wereld.
Heb je weleens het gevoel... dat je niet alleen bent? Wat als dat ook écht zo is? Owen uit Modderpoel snapte er niks van. Hij had al een paar dagen het idee dat er iets geks aan de hand was, hij voelde zich vreemd en er gebeurden allerlei kleine ongelukjes. Pas als hij met zijn fiets over de kop slaat en hard met zijn hoofd op de straatstenen belandt, komt hij erachter waarom dat zo is. Owen ontdekt dat er een onzichtbare wereld bestaat. Een wereld vol hoeders: bontgekleurde figuren uit het verleden die de mensen helpen bij hun dagelijks leven en ongelukjes voorkomen. Owen sluit vriendschap met Antje - zijn eigen hoeder - en gaat met haar mee naar de Hoederschool. Maar uiteraard loopt niet alles op rolletjes... Hoe komt het toch dat Owen de hoeders kan zien? En waarom is Owens vorige hoeder spoorloos verdwenen?

 

Tot slot verscheen Spijt!, dé Carry Slee-klassieker, in een wel heel bijzondere nieuwe uitgave: als stripboek! Het verhaal is hetzelfde gebleven, maar nu dus in een nieuw jasje gestoken. Ahmad Resh schreef het scenario en Ralf van der Hoeven maakte de illustraties, die het verhaal (extra) pijnlijk invoelbaar maken.
Jochem is het mikpunt van gepest op school. David doet er niet aan mee, maar hij durft er ook niks van te zeggen. Op een ochtend krijgen de leerlingen te horen dat Jochem na een schoolfeest niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Hij wil Jochem graag vertellen dat het hem spijt. Hopelijk is het nog niet te laat...Week Tegen Pesten

Van 26 t/m 30 september is het de Week Tegen Pesten. Het nieuwe stripboek van Spijt! sluit hier qua thematiek natuurlijk goed op aan. Vandaar dat we speciaal voor scholen een lespakket en posters maakten, om in deze week met dit thema aan de slag te gaan.  De belangstelling was groot! Afgelopen week zijn we dan ook druk aan het inpakken geweest om pakketjes te versturen aan ruim 200 scholen.
Benieuwd naar de lesmaterialen en de posters? Op deze website zijn ze te downloaden.

 

BoekTok Live

Op vrijdag 16 september waren we aanwezig bij BoekTok Live in het Literatuurmuseum in Den Haag. Niet alleen waren er diverse YA-auteurs en BoekTokkers aanwezig, maar ook werd de nieuwe tentoonstelling Back Street geopend. En de Boekenweek van Jongeren werd afgetrapt, met de bekendmaking van Het Beste Boek voor Jongeren. Verder waren er workshops en interviews, zo ook met onze auteur Khalid Boudou.
Het was een feestelijke avond, en wij hebben ons naar hartenlust uitgeleefd bij de nieuwe tentoonstelling 😉 .
Benieuwd geworden? Check ons TikTok-kanaal (@moonyoungadult) voor een recap van dit event!
 

Nieuwe kleurwedstrijd

De winnaars van de vorige kleurwedstrijd zijn inmiddels bekend. Wat een mooie inzendingen hebben we binnengekregen! Heb je niet gewonnen? Niet getreurd, want er staat alweer een nieuwe kleurwedstrijd klaar op de website van Ron en Marianne! We noemden het net al even, maar dit keer kun je hun nieuwste prentenboek Van vliegeren tot vogelspotten winnen!


Tot volgende maand!


Wil je in de tussentijd de hoogte blijven van alle nieuwtjes over onze boeken en de uitgeverij? Volg ons dan op de socials (@moonyoungadult & @moonuitgevers)!

Auteurs
Boeken
Carry Slee - Juf Braaksel en de woeste achtervolging
Carry Slee

Juf Braaksel is terug! En hoe...

Tjerk Noordraven - Meester Spion
Tjerk Noordraven

Een grappige nieuwe serie over een meester die een spion blijkt te zijn!

Matt Haig - Echo
Matt Haig

Echo Boy is een krachtig verhaal over liefde, verlies en wat ons nou écht menselijk maakt

Marianne Busser & Ron Schröder - Van vliegeren tot vogelspotten
Marianne Busser & Ron Schröder

Hét perfecte prentenboek voor de Kinderboekenweek 2022!

Oirik - Owen en de dingen die niemand zag
Oirik

Een spannend en grappig avontuur over een onzichtbare wereld

Carry Slee - Spijt! - Stripboek
Carry Slee

Het stripboek van dé Carry Slee-klassieker: Spijt!

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws